22492
page-template-default,page,page-id-22492,page-child,parent-pageid-22403,stockholm-core-1.2.1,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-9.9,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Filters ontmaskerd

Onze subjectieve filters ontmaskerd

 

In ons leven zijn we zowel de regisseurs als de hoofdrolspelers op het podium van ons leven. Elke dag worden we overspoeld door dingen om ons heen – van mensen tot gebeurtenissen tot gevoelens – en hoe we deze dingen zien en begrijpen, hangt af van onze waarneming. Maar soms denken we dat onze kijk op de wereld de enige juiste is en willen we vasthouden aan ons eigen gelijk. Dit klopt echter niet omdat we als mensen niet alles tegelijk kunnen waarnemen. Als we dat zouden proberen, zouden onze hersenen overweldigd raken door te veel informatie om te verwerken. Daarom gebruiken onze hersenen filters om te voorkomen dat dit gebeurt.

Welkom in de wereld van subjectieve filters – de brillen waardoor we de wereld om ons heen zien en begrijpen. Deze filters, gevormd door onze opvoeding, ervaringen, overtuigingen en cultuur, beïnvloeden alles wat we zien, voelen en denken.

 

Laten we enkele van deze filters eens onder de loep nemen:

Selectieve Waarneming:

Ons brein is selectief in wat het waarneemt en onthoudt, en het filtert informatie op basis van onze interesses, overtuigingen en prioriteiten.

 

Bevestigingsvooroordeel:

We hebben de neiging om informatie te zoeken die onze bestaande overtuigingen bevestigt, en negeren vaak informatie die daarmee in strijd is.

 

Cognitieve Vertekeningen:

Door een mentale shortcut of denkstrategie waarbij mensen de waarschijnlijkheid van een gebeurtenis of de frequentie van iets inschatten op basis van hoe gemakkelijk ze zich voorbeelden of gevallen ervan kunnen herinneren. Met andere woorden, als iets gemakkelijk in ons geheugen opkomt, zijn we geneigd te denken dat het vaker voorkomt of waarschijnlijker is dan wanneer het moeilijker te herinneren is. De representativiteitsheuristiek is een denkstrategie waarbij mensen de waarschijnlijkheid van een gebeurtenis beoordelen op basis van hoe goed deze overeenkomt met een prototype of stereotiep beeld van die gebeurtenis. Met andere woorden, mensen gebruiken kenmerken die typisch zijn voor een bepaalde categorie om te bepalen of iets in die categorie past, zonder rekening te houden met de basiswaarschijnlijkheid van het optreden van die gebeurtenis.

 

Culturele en Sociale Normen:

Onze culturele en sociale achtergrond bepaalt welke normen en waarden we internaliseren, en deze beïnvloeden op hun beurt hoe we de wereld om ons heen interpreteren.

 

Emotionele Filters:

Onze emoties kleuren onze perceptie van gebeurtenissen en beïnvloeden onze reacties en beslissingen.

 

Deze subjectieve filters zijn van cruciaal belang voor het begrijpen van ons eigen gedrag en dat van anderen. Ze vormen de basis van onze interpretatie van sociale interacties, hetgeen we zien als “goed” of “slecht”, “juist” of “verkeerd”. Onze normen, waarden en criteria, gevormd door onze opvoeding en geschiedenis, dienen als de regels van het toneelstuk waarin we optreden.

 

Maar wat als we deze filters kunnen doorbreken? Wat als we ons bewust kunnen worden van hun invloed en ze kunnen aanpassen om een helderder beeld van de werkelijkheid te krijgen? Voor het beantwoorden voor deze vragen kom ik graag om de hoek kijken. In mijn trainingen en coaching gaan precies over dit thema.

Net zoals een regisseur de juiste belichting en decor kiest om de juiste sfeer op het podium te creëren, help ik je graag om inzicht te krijgen in je (subjectieve) filters en hoe ze ons denken, voelen en handelen beïnvloeden. Door middel van technieken zoals zelfreflectie, bewustwordingsoefeningen en praktische oefeningen, kun je leren om deze perceptie van de werkelijkheid te verfijnen en je interacties met anderen te verbeteren. Met de juiste begeleiding en toewijding kun je je (subjectieve) filters ontmaskeren en een dieper begrip van jezelf en de wereld om je heen ontwikkelen.